Mijn Rust & Onrust model

Met deze zelf ontwikkelde cyclische modellen (2005) ben ik met (school)organisaties in Onrust aan de slag gegaan. Bewustwording van RUST en ONRUST in de organisatie binnen de 3 huwelijken:
– Huwelijk met jezelf;
– Huwelijk met je partner/gezin/familie;
– Huwelijk met je werk.

Hoewel destijds de toepassing zich vooral richtte op het “huwelijk met je werk”, gebruik ik het nu integraal binnen de 3 huwelijken met de focus op het “huwelijk met jezelf.” In 2007 las ik voor het eerst het boek: De kracht van het NU (Eckhart Tolle). Ik voelde de kracht van de woorden in het boek en maakte een koppeling met mijn modellen. Vandaar de toevoeging van de kolommen: ZIJN en EGO.

In voorbeelden van RUST en ONRUST van de cliënt doorlopen we samen het proces waarbij ik de modellen visualiseer. (op beeld, of uitgeprint). Tevens krijgt de cliënt de beide modellen ook op papier. Ik vraag de cliënt de modellen/cycli te bekijken. Vervolgens of hij/haar mij deze kan uitleggen. Mijn ervaring tot nu toe is dat dit steeds weer gelukt is.

Vervolgens stel ik vragen zoals:
“Wat maakt jou (op dit moment zo) Onrustig?”
“Wanneer ervaar jij de Onrust het heftigst?”
“Hoe ervaar jij Rust en wanneer?”
Etc…..het benoemen van concrete voorbeelden!!

Met de antwoorden die in het gesprek naar boven komen, maak ik fysiek (handbeweging) de cyclische beweging zichtbaar voor de clïent. Daarbij vraag ik de cliënt dit ook te doen bij één van de voorbeelden.
Daarna laat ik de cliënt zelf de genoemde voorbeelden in de modellen schrijven.

In de kern gaat het er niet om dat het ene model goed en het andere niet goed is. Het gaat om een te lange, voortdurende, aanwezigheid in één van beide cycli. Blijft men bewegen in het ONRUST-model dan ligt stress, burn-out, fysieke en mentale klachten op de loer. Overgave en Acceptatie (hefboom) zorgen ervoor dat je een beweging maakt in de eerste stap van het RUST-Model: innerlijke RUST. Eigenlijk het ZIJN in het Hier en NU. Vanuit de innerlijke RUST, het vertrekpunt, ontstaat er bij de cliënt ruimte, kwetsbaarheid en creativiteit om zijn/haar ONRUST helderder waar te nemen. Zonder oordeel! Dat is ook in de kern de toepassing van deze modellen. In het gesprek(ken) bewustwording, overgave en acceptatie en uiteindelijk ontwikkeling in beweging zetten bij de cliënt.

De grote meerwaarde van deze techniek is dat er een natuurlijke verbinding ontstaat tussen het waarneembaar gedrag (boven de Ijsberg, Mc. Clelland) en de oorsprong ervan (onder de Ijsberg, Mc. Clelland).

In het gesprek met de cliënt richt ik mij eveneens op vragen waardoor de cliënt bij zijn/haar gevoel komt en bewustwording ontstaat van de oorzakelijkheden van Onrust-Ontevredenheid en Stilstand. En prachtig hulpmiddel hierbij is de door de cliënt gemaakte levenslijn! Je kunt dan de koppeling maken met vroegere gebeurtenissen die mogelijk het waarneembaar gedrag NU verklaren.

Ik zei het al……beide processen hebben elkaar nodig. Zonder Onrust kan er geen Rust zijn, zonder Ontevredenheid geen Tevredenheid en zonder Stilstand geen Ontwikkeling. Bij een voortdurende beweging in het RUST-model ligt overigens berusting en gelatenheid op de loer. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je in innerlijke Onrust geraakt en dus de overstap maakt naar het ONRUST-model.